MAJURO - Vier vissers van een afgelegen eilandengroep in de Grote Oceaan zijn na 34 dagen op zee gered. De drie mannen en een vrouw uit Micronesië overleefden ruim een maand op vis en regenwater totdat ze bijna 1500 kilometer verderop werden gevonden door een vrachtschip.

De vier uit de Marshall-eilanden hadden al na vijf dagen gered kunnen worden. Een Aziatisch vissersschip kwam tot vijftien meter van hun boot, maar schoot daarna ondanks het hulpgeroep van de opvarenden weg.

Golven

Op een gegeven moment dreigde een ruige zee hun drie meter lange boot bijna te overspoelen. "Het waren de grootste golven die ik ooit heb gezien. Ze moeten meer dan vijf meter hoog zijn geweest", vertelde Tender Haser, visser en lokaal politicus zaterdag voor zijn terugkeer naar huis. Angst voor de dood had het viertal naar eigen zeggen niet. "We geloven allemaal in God, dus we waren niet bang."

Vorige maand werden in de Grote Oceaan drie op drift geraakte Mexicaanse vissers gered. Zij zouden 295 dagen hebben rondgedobberd toen ze in de buurt van de Marshall-Eilanden door Taiwanese vissers werden gevonden.