NEW YORK - De voormalige president van Iran, Mohammed Khatami, beschouwt de Holocaust als "een historisch feit". De hervormingsgezinde Khatami zei dit in een interview met het Amerikaanse tijdschrift Time, dat vrijdag is gepubliceerd.

Met zijn opmerking over de Holocaust maakte Khatami duidelijk dat hij niet de opvatting deelt van Mahmoud Ahmadinejad, de huidige president van Iran. Ahmadinejad veroorzaakte vorig jaar internationaal veel opschudding door de Holocaust als "een mythe" te bestempelen.

Khatami zei tegen Time dat hij persoonlijk niet denkt dat Ahmadinejad het bestaan van de Holocaust ontkende. Verder zei Khatami dat de massavernietiging van de joden in de Tweede Wereldoorlog geen excuus kan zijn om de Palestijnse rechten te onderdrukken.

Gijzeling

Khatami sprak met Time ook over de gijzelingskwestie uit 1979. Radicale Iraanse studenten namen toen bezit van de Amerikaanse ambassade in Teheran. De actievoerders hielden daarna 52 Amerikanen 444 dagen in gijzeling. "Ik betreur de gijzelingscrisis", aldus Khatami. "Maar het was een revolutionaire reactie op een halve eeuw waarin de Verenigde Staten Iran in gijzeling hielden."

Khatami maakt een reis door de Verenigde Staten. Hij bezoekt onder meer een aantal universiteiten.