AMSTERDAM - Marten Fortuyn, de broer van Pim Fortuyn, stapt naar de Raad van State vanwege een mogelijke schending van zijn merkrecht op het woord Fortuyn. Dat kondigde Fortuyn vrijdag aan. Woensdag bleek dat de Kiesraad de naamswijziging op de kieslijst van de LPF in 'Fortuyn' had goedgekeurd.

Marten Fortuyn, die na de moord op zijn broer gebrouilleerd raakte met de LPF, heeft de Kiesraad hierover deze week aangeschreven. Hij heeft sinds 14 mei 2002 bij het Benelux Merkenbureau een woordmerk op 'Fortuyn'. "Ik heb de Kiesraad gevraagd of de naam Fortuyn op de kieslijst niet in strijd is met het merkenrecht. Ik ben zeker van plan naar de Raad van State te gaan. Ik wil hierop wel antwoorden", zegt de broer van de vermoorde politicus.

Een woordvoerder van de Kiesraad bevestigt dat er contact over de kwestie is geweest met Marten Fortuyn. "Hij heeft ons een aantal vragen gesteld. Wij hebben hem geantwoord dat hij in beroep kan gaan bij de Raad van State." Marten Fortuyn zegt het beroep begin volgende week te zullen aantekenen.

Zinloos

Op de kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen staat de Lijst Pim Fortuyn (LPF) niet meer geregistreerd. De naam is veranderd in Fortuyn. Volgens LPF-voorzitter Bert Snel heeft Marten Fortuyn weinig kans om daar iets aan te doen. Hij noemt diens actie 'zinloos' en 'jammer'. "Onze partijnaam is nog steeds Lijst Pim Fortuyn. In de Kieswet staat dat je als partij een deel van je partijnaam mag gebruiken als aanduiding op de kieslijst. Ik raad Marten Fortuyn aan de Kieswet eens te lezen", zegt Snel.

De Haagse ondernemer Jos Hendriks, oprichter van de politieke partij Ons Fortuyn, ziet voorlopig af van een beroep bij de Raad van State. Hij wilde zich verzetten tegen de beslissing van de Kiesraad om Ons Fortuyn niet toe te laten tot de verkiezingen vanwege de naam. Hendriks tekende eerst beroep aan, maar trok dat vrijdag na contact met Marten Fortuyn weer in, vertelt hij. "Ik wacht nu eerst op een uitspraak over het gebruik van Fortuyn door de LPF."