AMSTERDAM - Het aanhouden van ruim 800 supporters na de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax in De Kuip is terecht. Dat heeft het OM vrijdag verklaard. De politie arresteerde in april honderden supporters uit angst voor massale rellen rondom het stadion.

Bijna zestig personen worden vervolgd voor geweld of belediging. Zo'n 150 supporters kregen een straf opgelegd omdat ze zich niet konden identiferen.

De problemen ontstonden bij een viaduct nabij De Kuip. De politie ging over tot een arrestatiegolf nadat een groep supporters weigerde weg te gaan.

De politie had van tevoren gewaarschuwd mensen direct aan te houden als ze zich zouden misdragen. Agenten wilden rellen als bij dezelfde voetbalklassieker een jaar eerder voorkomen. Toen voelden zij zich tijdens de ongeregeldheden zo bedreigd dat ze bijna hun pistool trokken. De politie hield toen 180 supporters aan.

Het aantal aanhoudingen bij de wedstrijd in april lijkt een record. Medewerkers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme konden zich geen wedstrijd heugen, met zo'n groot aantal arrestaties.