MUMBAI/NEW DELHI - Een serie explosies in een stad in de Indiase provincie Maharashtra hebben vrijdag zeker 35 mensen het leven verloren. De bomaanslagen verwondden ongeveer vijftig personen, onder wie veel kinderen. Dat heeft de burgemeester van Malegaon, 260 kilometer ten noordoosten van Mumbai (Bombay), bekendgemaakt.

Een van de bommen explodeerde voor een moskee, waar duizenden waren samengekomen voor het middaggebed. Een andere bom ontplofte op een islamitische begraafplaats in de West-Indiase stad. De ontploffingen kwamen een dag nadat premier Manmohan Singh had gewaarschuwd voor dreigende aanslagen op economische en religieuze doelen en mogelijk nucleaire installaties.

De sfeer in de door moslims gedomineerde stad werd na de aanslagen gespannen. Groepen woedende mensen schreeuwden leuzen tegen de autoriteiten. Die hebben een uitgaansverbod ingesteld en speciale legereenheden naar de stad gestuurd.

Paraatheid

De Indiase autoriteiten zijn al lange tijd in hogere staat van paraatheid na een serie bomaanslagen in juli in Mumbai. Daardoor kwamen 186 mensen om het leven. De aanslagen werden toegeschreven aan islamistische groepen met banden met Pakistaanse militanten.

Malegaon is vaker het toneel geweest van geweld tussen moslims en hindoes. In mei ontdekte de politie er nog een opslagplaats met explosieven en automatische wapens. Kort na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten kostten rellen in de stad twaalf mensen het leven.