ZEVENAAR - Zeker negentig woningen in het Gelderse Zevenaar hebben ernstige schade opgelopen door verzakking. De woningeigenaren hebben zich gemeld bij de gemeente. De gemeente laat een technisch onderzoek uitvoeren door een ingenieursbureau, zo laat betrokken raadslid en bewoner Paul Freriks vrijdag weten.

Freriks, raadslid van Sociaal Zevenaar, schat in dat in totaal ongeveer tweehonderd woningen in Zevenaar verzakt zijn, waaronder huurwoningen. Vier woningen moesten worden onderstut vanwege instortingsgevaar. Tot dusver zijn geen huizen ontruimd. Freriks: "De situatie kan zeker nog een half jaar verergeren, omdat de inklinking van de kleibodem nog niet voorbij is."

Uitkomst

De uitkomsten van het onderzoek worden over vier weken verwacht, zegt wethouder Gerard Nijland van Zevenaar. Er wordt gezocht naar oorzaken in de grondwaterstand, de aanleg van het tracé van de Betuwelijn, grondwateronttrekkingen uit omliggende gemeenten en de aanwezigheid van parkeergarages.

Ook wordt in het onderzoek duidelijk gemaakt wie er aansprakelijk is: de gemeente, provincie of het ministerie van VROM. De gemeenteraad is intussen geïnformeerd. Het college van burgemeesters en wethouders laat de raad beoordelen of de gemeente een calamiteitenfonds moet instellen om de gedupeerde bewoners tegemoet te komen.

Sociaal Zevenaar dringt er bij de gemeente op aan om de getroffen woningen op palen te heien. Die investering vergt volgens Freriks enkele miljoenen euro's. Volgens hem is de gemeente dat in staat te betalen uit reserves voor eenmalige projecten.