HILVERSUM - Pim Fortuyn is zondag gekozen tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland voor de Tweede-Kamerverkiezingen van 15 mei. Een overweldigende meerderheid van de ruim vierhonderd leden schaarde zich zondag op een congres in Hilversum achter de voordracht van het bestuur. Hoogleraar en publicist Fortuyn versloeg twaalf tegenkandidaten.

"Het leek wel een Oost-Europese verkiezing van voor de val van de muur", zo reageerde Fortuyn op het feit dat 394 van de 445 stemmers hem kozen.

"Het vervult me met plezier, ik ben uitermate dankbaar, maar het is me ook zwaar te moede. Wij willen een andere politiek. De ramen van de achterkamertjes moeten open." Volgens de kersverse lijsttrekker is het tijd voor openheid. "We moeten het land teruggeven aan de mensen."

Commentaar

Gart Zeebregts

"Wat ooit begon met een groep enthousiaste mensen die elkaar vonden in een beweging voor herstel van vertrouwen in de politiek (…) is gedegenereerd tot een politiek gedrocht van twijfelachtige signatuur. Ik kan mij niet verenigen met de verkiezing van en ik wens mij niet te associëren met de persoon van Fortuyn. Daarom zeg ik mijn lidmaatschap op en trek ik me terug uit de politiek."

Lees de reacties van lezers