AMSTERDAM - Een meerderheid van de Nederlanders vindt dat de grote politieke partijen genoeg aandacht besteden aan integratie in hun verkiezingsprogramma's. Bijna zeven op de tien zegt 'integratie-moe' te zijn.

Dat blijkt donderdag uit een peiling van Maurice de Hond. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen was integratie nog een belangrijk thema. Het lijkt erop dat dat bij de verkiezingen van 22 november niet het geval zal zijn.

Bij een kwart van de ondervraagden speelt het integratievraagstuk geen rol in hun leven. De helft vindt wel dat Nederland de afgelopen jaren te weinig heeft gedaan om de integratie van allochtonen te verbeteren. Alleen CDA-stemmers zijn in meerderheid te spreken over de vooruitgang in integratie die de afgelopen vijf jaar is geboekt.

Wilders

Uit de peiling blijkt een verschil tussen mensen die in 2003 op de LPF stemden en kiezers die nu op Geert Wilders zeggen te stemmen. Bijna zeventig procent van de Wilders-aanhangers vindt dat grote partijen het thema integratie meer ruimte in hun programma moeten geven. Meer dan de helft van de LPF-stemmers vindt dat niet.