BRUSSEL - De Belgische politie heeft donderdag zeventien mensen aangehouden onder wie een aantal militairen die aanslagen wilden plegen op de basisstructuren van het land om het zo te ontwrichten. Dat heeft de Belgische justitie meegedeeld. De politie nam onder meer wapens en explosieven in beslag. Vier verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De politie heeft eerder op de dag huiszoekingen gedaan in vijf kazernes en op achttien privéadressen in Vlaanderen in het kader van een onderzoek naar extreem rechts en terrorisme. De arrestanten zijn voornamelijk militairen en personen uit het extreem rechtse milieu. Er zijn volgens de openbare aanklager banden met een Nederlandse extreem rechtse groepering, de Nationale Alliantie.

Naast vuurwapens vond de politie een grote hoeveelheid munitie, explosieven, ontstekers voor landmijnen en een zelfgemaakte bom met ontsteker.

De hoofdverdachte is een militair uit de kazerne in Leopoldsburg, even ten zuiden van Eindhoven. De man is lid van de beweging Bloed-Bodem-Eer-Trouw, een afscheuring van de Vlaamse groep Blood and Honour.

Neonazisme

Volgens de federaal procureur koesterden de verdachten het gedachtegoed van "racisme, xenofobie, negationisme (ontkenning van de Holocaust), atisemitisme en neonazisme".

De hoofdverdachte organiseerde paramilitaire oefeningen en had ook een geheime handel in wapens opgezet. Hoewel ook een brief is gevonden waarin een onbenoemde aanslag wordt opgeëist, heeft de politie geen aanwijzingen gevonden voor een concrete aanslag, aldus een verklaring van justitie.

Volgens een nieuwe Belgische wet op het terrorisme volstaat het lidmaatschap van een antidemocratische organisatie om te worden veroordeeld. Het onderzoek is twee jaar geleden begonnen door justitie in Dendermonde. De verdachten worden momenteel verhoord en zullen nog in de loop van donderdag en vrijdag voor de onderzoeksrechter verschijnen.