BEIROET/JERUZALEM - Israël is donderdagmiddag om stipt 17.00 uur (Nederlandse tijd) begonnen met de opheffing van de zee- en luchtblokkade van Libanon. Dat heeft een zegsman van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Kort hierna landde een toestel van de Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airways op de internationale luchthaven van Beiroet. Het vliegtuig kwam uit Parijs.

Het opheffen van de blokkade gebeurt niet van de ene op de andere minuut, benadrukt een woordvoerster van premier Olmert. "Wat om zes uur (lokale tijd) begint, is een geleidelijk proces", aldus de woordvoerster in de Israëlische krant Haaretz. Ze benadrukt dat het uren of zelfs een dag kan duren voor de opheffing volledig is voltrokken.

Kustwateren

Israël zegt bereid te zijn ook de supervisie op de Libanese kustwateren over te dragen aan de blauwhelmen, maar er zou nog verschil van mening bestaan over welk land die missie moet gaan aanvoeren.

Israël stelde de blokkade daags na de eerste aanvallen op de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah in. De blokkade bleef in stand ook nadat een staakt-het-vuren van kracht werd, ondanks felle internationale protesten.

Libanon haalde donderdag opgelucht adem. Beiroet hoopt dat de door de oorlog verbrijzelde economie nieuwe impulsen krijgt. "Ik ben extatisch", zei het hoofd van het vliegveld in Beiroet, waar 80 procent van de import in het land binnenkomt.