BRUSSEL - Secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer van de NAVO vraagt versterking voor de troepenmacht in Afghanistan. Reden is dat het verzet in Zuid-Afghanistan sterker is dan verwacht.

Een woordvoerder van De Hoop Scheffer heeft dat donderdag gezegd. Een aantal benodigde militairen of een uiterste datum voor uitzending is niet genoemd. De defensiechefs van de 26 NAVO-landen bespreken het verzoek de komende dagen voor het eerst tijdens een vergadering in Warschau. Een besluit is nog niet voorzien: dat zal later op hoger niveau moeten vallen.

Opperbevelhebber James Jones van de NAVO zei donderdagochtend al enkele helikopters, vervoersmaterieel en enkele honderden reserves nodig te hebben "voor de zekerheid".

Omvang

De woordvoerder van De Hoop Scheffer, net terug van een driedaags bezoek aan Afghanistan, benadrukte dat de NAVO steeds de omvang van haar troepenmachten evalueert. "Dat is niet anders bij deze grote operatie, die dertig dagen geleden is ingezet."

Dat het verzet sterker is dan de NAVO had verwacht, komt omdat de regio lange tijd niet is geregeerd. "Het was een speelveld van allerlei criminelen, drugshandelaren, Taliban en anderen. Die willen liever niet dat de NAVO daar blijft", zei de woordvoerder. "Bovendien blijkt de Taliban zich te hebben versterkt, wat betreft mogelijkheden en tactieken."

Beloftes

De woordvoerder kijkt, net als Jones, vooral naar de 36 landen die deelnemen aan de zogeheten ISAF-missie van de NAVO in Afghanistan. Die hebben nu, zoals gebruikelijk, 85 procent van hun beloofde troepen en materieel geleverd. "We willen minimaal de ontbrekende 15 procent ter plaatse krijgen", aldus de woordvoerder.

Ook Nederland heeft nog niet alle beloofde manschappen op hun plaats. De Nederlandse commandant in Uruzgan, kolonel Theo Vleugels, beschikt momenteel over een kleine negenhonderd man. Half oktober is zijn eenheid op volle sterkte, met circa 1050 Nederlandse militairen en 350 Australische eenheden.

De verwachting in Den Haag is dat Nederland niet gevraagd zal worden om een extra bijdrage, gezien de grote inspanning die Nederland al levert voor Afghanistan. Het leger heeft totaal 1400 man voor de ISAF-missie, plus zes F-16's en Apache gevechtshelikopters.

Geld

Op dezelfde dag dat De Hoop Scheffer om versterking vraagt, is bekend geworden dat Nederland 15 miljoen euro extra uittrekt voor de wederopbouw in Afghanistan. Het geld is bestemd voor zaken als elektriciteit, schoon water en microkrediet. Nog eens 5 miljoen euro extra is bestemd voor de verbetering van de Afghaanse politie, speciaal in de provincie Uruzgan.

Minister Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) maakte dat donderdag bekend in Roermond, waar zij aanwezig was bij de nationale herdenking van de gevallenen in voormalig Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea.

Met het extra geld stort Nederland dit jaar 40 miljoen euro in het reconstructiefonds Afghanistan. Daarmee komt het in totaal uit op 170 miljoen euro sinds 2002. Nederland wil tussen 2007 en 2009 nog eens 100 miljoen euro uittrekken. Van Ardenne had dat al eerder bekendgemaakt.

Van Ardenne roemde bij het Indiëmonument in Roermond voor een gehoor van 19.000 veteranen uit de jaren 1945-1962 "de moedige mannen en vrouwen die helpen bij de pacificatie en wederopbouw van Afghanistan".