ROTTERDAM - De Nationale Recherche heeft in een gemeenschappelijke kelderruimte van een aantal portiekwoningen in Den Haag twee plastic tassen met vuurwapens in beslag genomen. Deze wapen zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) vermoedelijk van het vermeende terroristische netwerk van Samir A. .

Justitie verdenkt A. met anderen van het voorbereiden van aanslagen en deelname aan een terroristische organisatie. Hij heeft eerder voor de rechter gestaan, eveneens op verdenking van het beramen van aanslagen. De rechter sprak hem toen vrij wegens gebrek aan bewijs.

Piranha-onderzoek

In de plastic tassen werden ook nog overwegend handgeschreven Arabische teksten aangetroffen. Ook die zijn waarschijnlijk van de verdachten in dit zogenoemde Piranha-onderzoek.

Het onderzoeksteam vond eerder al een videotestament van Samir A., waaruit bleek dat hij een zelfmoordaanslag wilde plegen. Op die beelden is op de achtergrond een vuurwapen te zien. Ook vond de nationale recherche in de loop van het onderzoek schotresten op een handschoen die in het bezit was van een medeverdachte van Samir A.

In diezelfde handschoen ontdekten deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) DNA-sporen. Dat ging om een zogenoemd mengprofiel, waar ook het DNA van Samir A. in kon worden herkend.

Een van de wapens die vorige week maandag werden aangetroffen, is een CZ Scorpion 61. Dat is een kleine pistoolmitrailleur van Tsjechische makelij. Het vertoont volgens het OM "grote gelijkenis" met het vuurwapen dat te zien is op de achtergrond van het videotestament van A.

Revolver

Het andere wapen is een Smith & Wesson revolver. Bij de wapens bevonden zich twee patroonhouders en meer dan driehonderd scherpe kogels voor het machinepistool.

In verband met de vondst is dinsdag een 23-jarige vrouwelijke verdachte gearresteerd. Het gaat om de echtgenote van een van de veroordeelde leden van de Hofstadgroep, Nouriddin el F., bevestigen betrouwbare bronnen. Deze Soumaya S. verbleef in een van de portiekwoningen.

De wapens werden ontdekt toen de kelder waarin ze lagen, blank stond. De woningbouwvereniging had een bedrijf ingehuurd om het water weg te pompen. Tijdens die werkzaamheden werden de vuurwapens ontdekt.

In het Piranha-onderzoek hebben getuigen eerder verklaringen afgelegd over een tas met drie vuurwapens waarover het netwerk zou beschikken. Nouriddin el F. was tijdens zijn aanhouding in juni 2005 in het bezit van een doorgeladen machinepistool. Dat was vermoedelijk het derde vuurwapen waarover de verdachten konden beschikken, denkt justitie.

Soumaya S. wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank in Rotterdam haar nog tot negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Ze kreeg die straf ook in verband met wapens, namelijk voor verboden wapenbezit.

De behandeling van de Piranha-zaak wordt op 16 oktober bij de rechtbank voortgezet.