OTTAWA - Een naaste medewerkster van de Canadese premier Chrétien, communicatiechef Françoise Ducros, is afgetreden nadat ze de Amerikaanse president Bush een randdebiel had genoemd. Canadese kranten hebben dit woensdag gemeld.

De betrekkingen tussen de twee buurlanden zijn al geruime tijd gespannen en kranten in Canada spreken woensdag van "blijvende schade" als gevolg van Ducros' opmerking.

Ducros lijkt weinig spijt te hebben van haar omschrijving van Bush. Ze verontschuldigde zich "voor commentaar uitgesproken in wat ik voor een privé-conversatie hield. Ik betreur het dat dit zo veel aandacht van de media heeft gekregen". Chrétien verzekerde de Canadezen dat Bush een vriend was en helemaal geen randdebiel.

Ducros sprak op de NAVO-topconferentie in Praag van afgelopen week over de pogingen van de randdebiel om de aandacht van de top af te leiden naar de kwestie-Irak. Iraakse media citeerden haar dankbaar.

Chrétien is een grote vriend van de voormalige Amerikaanse president Clinton. De premier is een van de zeer weinige bevriende wereldleiders die niet door Bush op zijn privé-ranch in Texas zijn uitgenodigd.

Canada en de VS hebben meningsverschillen over de aanpak van Irak en het Midden-Oosten en over Canadese graan- en houtexport. Bovendien klaagt de Amerikaanse ambassadeur in Ottawa, Paul Celluci, al een jaar lang over de Canadese onwil om voldoende geld in bewapening te steken en over het uitblijven van een grotere Canadese bijdrage aan het NAVO-bondgenootschap.