MOSKOU - Een brand op een Russische kernonderzeeër heeft aan twee opvarenden het leven gekost, maar volgens de Russische marine is bij het incident geen straling vrijgekomen. Russische persbureaus hebben dit donderdag gemeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De brand brak woensdagavond uit in een machinekamer van de duikboot Daniil Moskovski, die behoort tot de Noordelijke Vloot. Rond middernacht was de brand geblust.

De brand was volgens Itar-Tass veroorzaakt door kortsluiting in het boeggedeelte. De kernreactor werd automatisch uitgeschakeld en het schip wordt momenteel naar zijn basis Vidijajevo gesleept. Er is een onderzoek gestart naar mogelijke overtreding van de scheepvaartregels, berichtte Itar-Tass.

Bemanning

De Daniil Moskovski is een schip uit de K-414 (Sjtsjoeka of Viktor-1) klasse. De duikboot heeft een bemanning van 96 koppen en is volgens ITAR-Tass gewapend met PK-55 Granat kruisraketten en Sjkval- en Vodopad-torpedo's.

In de afgelopen jaren waren onderzeeërs van de Noordelijke Vloot betrokken bij verscheidene tragische ongelukken. In 2000 kwamen alle 118 opvarenden van de kernonderzeeër Koersk om toen het schip na een explosie zonk in de Barentszzee. In augustus 2003 verdronken negen opvarenden toen een andere duikboot die op weg was naar de sloop verging tijdens een storm op de Barentszzee.