ABIDJAN - De regering van Ivoorkust is woensdag opgestapt, nadat drie mensen om het leven waren gekomen na het inademen van de dampen van giftig afval, dat in de stad Abidjan was gestort. Ongeveer 1500 mensen zijn ziek geworden. De olierestanten waren aangeleverd met een schip dat door het in Nederland gevestigde bedrijf Trafigura Beheer BV was gehuurd.

Interim-premier Charles Konan Banny diende het ontslag van zijn regering in bij president Laurent Gbagbo tijdens een spoedbijeenkomst in de hoofdstad Yamoussoukro. Gbagbo accepteerde het ontslag, maar riep Banny tegelijkertijd op donderdag een nieuwe regering te vormen. Verder zei de president dat de personen die verantwoordelijk zijn voor het gifschandaal moeten worden gestraft. Drie personen zitten vast op verdenking van betrokkenheid bij de kwestie.

Protest

Honderden Ivorianen protesteerden al dagen in de commerciële hoofdstad Abidjan uit woede over het dumpen van de giftige olierestanten. De giftige stofffen waren op 19 augustus met het schip Probo Koala aangevoerd. Ze werden daarna op zeker acht plaatsen in Abidjan gestort. Volgens het Franse consulaat bevat het afval onder meer de giftige stof waterstofsulfide.

Drie mensen, onder wie een 4-jarig en een 9-jarig meisje, zijn overleden na het inademen van de dampen. Vele honderden mensen hebben zich bij ziekenhuizen gemeld. Ze klaagden onder meer over misselijkheid, bloedneuzen, hoofdpijn en diarree.

De Probo Koala is eigendom van de Griekse maatschappij Prime Marine Management. Een woordvoerder van de maatschappij erkende tegenover het Franse persbureau AFP dat giftig afval in Abidjan is gelost, maar dat Prime Marine Management daarvoor niet verantwoordelijk is.

Olie

Trafigura Beheer BV, de huurder van het schip, liet in een verklaring weten dat de Ivoriaanse autoriteiten van de aard van het afval op de hoogte waren gesteld, aldus de Britse omroep BBC. Verder heeft de onderneming de Ivoriaanse autoriteiten schriftelijk verzocht om op veilige wijze om te gaan met de olierestanten.

Het bedrijf Trafigura werd vorig jaar in verband gebracht met fraude rond het olie-voor-voedselprogramma voor Irak. Het bedrijf zou een van de firma's zijn die de zoon van VN-secretaris-generaal Kofi Annan zouden hebben omgekocht. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times stortte Trafigura 247.000 dollar op de rekening van Kojo Annan.

Het door Fransen opgerichte Trafigura Beheer heeft zijn hoofdkantoor in Amstelveen en bestaat sinds 1993. De firma heeft 55 kantoren in 36 landen over de hele wereld en handelt onder andere in olie, kolen en metalen.