JERUZALEM/PARIJS/BEIROET - Israël maakt donderdagmiddag om 17.00 uur (onze tijd) een einde aan de blokkade van Libanon. Internationale militairen van de VN-vredesmacht Unifil nemen dan de controle van Libanese havens en vliegvelden over. Dat maakte het kantoor van premier Ehud Olmert woensdag bekend.

De bevelhebber van Unifil, de Franse generaal Alain Pellegrini, zei eerder woensdag al tegen de Franse zender Europe 1 dat de blokkade snel opgeheven kan worden. Dit komt doordat landen die deelnemen aan Unifil snel kunnen handelen en ingrijpen, een voorwaarde die Israël had gesteld.

Marine

Pellegrini doelde mogelijk op de Franse en Italiaanse marine die snel ter plaatse kunnen zijn voor patrouilles. Israël had aangegeven dat het zijn blokkade van Libanese havens beëindigt wanneer marineschepen namens de Verenigde Naties in de Libanese kustwateren patrouilleren. De Duitse regering is in principe bereid deze missie op zich te nemen. Daarmee moet worden voorkomen dat radicale sjiitische Zuid-Libanezen van de beweging Hezbollah over zee wapens smokkelen.

Frankrijk heeft marineschepen in de regio, mede als gevolg van de evacuaties van buitenlanders uit Libanon toen de Israëlische bombardementen 13 juli begonnen. Italië heeft ook marinevaartuigen naar Libanon gestuurd, omdat het een prominente rol in de uitgebreide Unifil zal spelen. Griekenland, ook gelegen aan de oostelijke Middellandse Zee, is bereid een of meer schepen te sturen.

Schade

De blokkade heeft sinds 13 juli Libanon grote economische schade berokkend, naast de enorme verwoestingen die een maand van Israëlische bombardementen veroorzaakte. VN-secretaris-generaal Kofi Annan zette zich in voor de opheffing van de zee-, land- en luchtblokkade. Wat de burgerluchtvaart betreft, laat Israël inmiddels weer toe dat enkele maatschappijen op Beiroet vliegen.

Als gevolg van die verwoestende bombardementen blijven er doden vallen. Twee Libanese militairen hebben woensdag het leven gelaten bij een poging niet-ontplofte Israëlische munitie in het zuiden van Libanon te ruimen. Een derde militair raakte gewond toen het explosief afging, meldden Libanese veiligheidsfunctionarissen.

In totaal zes militairen hebben tot nog toe de dood gevonden bij opruimwerkzaamheden. Israël wierp tijdens de oorlog in Libanon honderden clusterbommen af. Veel van de munitie ging echter niet af en ligt nu verspreid over een groot gebied. Volgens de VN hebben zeker veertien burgers de dood gevonden door blindgangers die later alsnog afgingen.