DEN HAAG - VVD-leider Mark Rutte heeft Tweede Kamerlid Anton van Schijndel woensdag uit de fractie gezet. De VVD heeft dat bekendgemaakt.

Rutte had Van Schijndel ter verantwoording geroepen over scherpe kritiek die het Kamerlid had geuit op het VVD-verkiezingsprogramma en op Rutte zelf. Van Schijndel eiste dat de VVD het programma zou aanpassen en dreigde met overstappen naar een andere partij.

Rutte noemt dit "niet te tolereren". Hij heeft Van Schijndel woensdagmiddag voor de keuze gesteld om zijn brief in te trekken en zich "voor 100 procent te committeren aan de VVD", of om zijn zetel beschikbaar te stellen. Van Schijndel wilde op geen van beide mogelijkheden ingaan, waarop Rutte besloot hem uit de fractie te zetten. Hij zal ook verwijderd worden van de VVD-kandidatenlijst, waar hij op een 35e plaats stond.

Van Schijndel (46) kwam vorig jaar tussentijds in de Tweede Kamer. Hij lag geregeld overhoop met de VVD-fractie wegens het innemen van afwijkende standpunten. Hij dreigde de afgelopen dagen over te stappen naar de partij EénNL van Marco Pastors en Joost Eerdmans.

Rechterflank

Van Schijndel profileerde zich op de rechterflank van de VVD. De afgelopen dagen haalde hij hard uit naar het concept-verkiezingsprogramma van de VVD. Dat besteedt volgens hem te weinig aandacht aan vreemdelingenbeleid en integratie. Ook de Europa-paragraaf zint hem niet. Zo eiste Van Schijndel dat in het verkiezingsprogramma zou worden opgenomen dat Turkije geen lid van de EU kan worden.

Na een opiniestuk in de Volkskrant van woensdag, waarin hij zijn standpunten onomwonden formuleerde, was voor Rutte de maat vol. De VVD-leider riep Van Schijndel op het matje.

Sinds het bekend worden van de concept-kandidatenlijst vorige week dinsdag is Van Schijndel de vijfde VVD'er daarop die het veld ruimt. Eerder trokken Arthur Docters van Leeuwen, Arno Vissers, Eske van Egerschot en Ed van der Sande zich terug. Onvrede over hun lage notering speelde hierbij direct of indirect een rol.