WENEN - De 18-jarige Oostenrijkse Natascha Kampusch, die eind vorige maand na acht jaar wist te ontsnappen aan de man die haar als jong meisje had ontvoerd, heeft woensdag voor het eerst in het openbaar haar verhaal gedaan. In een vraaggesprek dat donderdag verschijnt in het Oostenrijkse tijdschrift News zegt ze dat ze al die jaren alleen dacht aan ontsnappen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

/LINK
Samenvatting TV-interview ORF (Duits gesproken)


Interview met Kampusch op Oostenrijkse televisie

Kampusch voelde zich naar eigen zeggen "als een arme kip in een legbatterij". Ze zat jarenlang opgesloten in de kelder van het huis van haar 44-jarige ontvoerder Wolfgang Priklopil, vlakbij Wenen. Ze wist twee weken geleden eindelijk te ontkomen toen de man even niet oplette. Hij pleegde kort daarna zelfmoord door voor een trein te springen.

Kampusch laat weten dat ze vaak wanhopig heeft geprobeerd oogcontact te zoeken met passanten. Het mocht niet baten, zo laat de Oostenrijkse weten. Kampusch wilde wachten met ontsnappen tot het juiste moment. "Ik wilde geen risico's nemen, aangezien ik bang was dat mijn poging zou mislukken", zo vertelt ze.

Verwoesten

"Ik vroeg me telkens weer af waarom dit mij moest overkomen, van alle miljoenen mensen, uitgerekend mij", zegt Kampusch in het interview. "Ik dacht steeds: ik ben toch zeker niet op de wereld gekomen om mezelf te laten opsluiten en mijn leven totaal te laten verwoesten. Ik ben wanhopig over dat onrecht", zegt ze verder.

Over haar ontvoerder zegt Kampusch: "Hij leed heel sterk aan paranoia en was chronisch wantrouwend." Ze wil in het interview maar weinig over hem zeggen "omdat hij zich niet meer kan verdedigen. Ik vind het, vooral vanwege zijn moeder, niet netjes om kwaad te spreken over een dode", aldus de 18-jarige. Toch erkent ze dat ze er af en toe van droomde "zijn kop eraf te hakken, als ik maar een bijl had gehad".

Hoewel ze jarenlang droomde van ontsnappen, was haar vlucht op 23 augustus niet van tevoren gepland, zegt Kampusch. Ze maakte spontaan gebruik van de mogelijkheid toen die zich voordeed. Ze rende in een onbewaakt ogenblik naar buiten en zocht hulp op straat. Uiteindelijk wist ze een buurvrouw van haar ontvoerder ervan te overtuigen dat zij de politie moest bellen.

Normaal leven

Sinds haar ontsnapping leidt Kampusch naar eigen zeggen een redelijk normaal leven. "Verbazingwekkend, hoe snel dat is gegaan. Ik leef nu samen met andere mensen en heb daarmee geen problemen".

Ook laat Kampusch weten dat de relatie met haar ouders goed is. "Ik hou van mijn ouders." Eerdere berichten meldden dat Priklopil Kampusch voorhield dat haar ouders weinig om haar gaven. Ook wilde Kampusch haar ouders de eerste dagen na de ontsnapping niet zien.

Toekomst

De volgens de verslaggever van News verrassend welbespraakte Kampusch weet nog niet wat ze met haar toekomst wil gaan doen. Ze wil in ieder geval haar school afmaken en dan wellicht gaan studeren. "Van psychologie tot journalistiek of rechten kan ik me alles voorstellen", zegt ze. Ook een carrière als schrijfster behoort volgens Kampusch tot de mogelijkheden, al weet ze niet of ze een boek wil schrijven over haar ontvoering.

News brengt op de omslag als eerste een recente foto van Kampusch naar buiten. Woensdagavond geeft ze een interview van minstens twintig minuten aan de Oostenrijkse publieke omroep ORF.

Naar verluidt krijgt ze voor haar optreden op de televisie niet betaald, maar voor haar vraaggesprekken met News en het dagblad Kronen Zeitung wel.

Beeld

SBS6 zendt donderdagavond om 18.30 het interview uit dat de Oostenrijkse zender ORF woensdag heeft met Kampusch. In het interview zal Kampusch ook voor het eerst in beeld komen.