AMSTERDAM - Zes medewerkers van de regering van Tony Blair hebben woensdag hun ontslag ingediend. Ze weigerden hun oproep aan de Britse premier om bekend te maken wanneer hij aftreedt, weer in te trekken.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Staatssecretaris van defensie en Labour-parlementslid Tom Watson wilde zijn naam niet van een brief verwijderen waarin hij en andere Labour-parlementariërs Blair aansporen een datum voor vertrek bekend te maken. Partij-whip Jaqui Smith, belast met de stemdiscipline binnen de fractie, had de Labour-leden die de brief hadden ondertekend gevraagd hun namen te verwijderen of anders hun ontslag in te dienen.

Onbeschoft

"Ik geloof niet langer dat uw aanblijven het belang van de partij of het land dient", schreef Watson in een eigen brief aan Blair om zijn beslissing uit te leggen. Blair liet daarop weten dat hij Watson zou hebben ontslagen als hij de eer niet aan zichzelf had gehouden. "Een brief ondertekenen die vervolgens aan de pers is gelekt is onbeschoft en verkeerd en getuigt van weinig loyaliteit", verklaarde Blair.

Ook vijf andere regeringsmedewerkers wilden hun namen niet van de brief halen en dienden hun ontslag in.

Juli

De krant The Sun berichtte woensdag dat Blair in juli zijn ambt neerlegt. Hij zou van plan zijn zich als Labourleider terug te trekken op 31 mei. Na een periode van acht weken waarin een nieuwe leider moet worden gekozen zou Blair vervolgens op 26 juli als premier worden vervangen. The Sun noemde geen bronnen. Blairs woordvoerder wilde niet op het bericht reageren.

Blair, die in 1997 premier werd, zou tot de komende parlemenstverkiezingen in 2010 kunnen aanblijven. Hij heeft al laten weten dat hij er voor die tijd mee ophoudt. Afgelopen week gaf hij onder druk voorname medewerkers toestemming om desgevraagd te bevestigen dat hij over een jaar geen premier meer is. Deze geste lijkt een averechts effect te hebben gehad.