ANTWERPEN - In Antwerpen zijn dinsdagavond relletjes uitgebroken nadat een 66-jarige man op straat van dichtbij een -jarige allochtoon van Marokkaanse afkomst doodschoot. De dader kon snel door de politie worden overmeesterd.

Onduidelijk is of zijn motieven van racistische aard zijn of dat hij misschien psychisch gestoord is. Het slachtoffer was de zoon van een buurman van de dader, zo zei een woordvoerster van justitie.

De schietpartij gebeurde in de deelgemeente Borgerhout waar veel allochtonen wonen. Na de schietpartij verzamelden zich enkele tientallen jongeren, maar al snel werden dat er enkele honderden. Zij hinderden aanvankelijk alleen het verkeer, maar later gooiden zij ook enkele etalages en autoruiten in.

Grimmig

Volgens de VRT-radio werd de stemming grimmiger toen Aboe Jahjah van de militante Arabisch-Europese Liga kwam opdagen. Voor burgemeester Leona Detiége van Antwerpen was dat reden om de AEL-voorman ervan te beschuldigen dat hij de jongeren ophitste. De Liga kwam onlangs in het nieuws omdat zij met eigen mensen de politie in Antwerpen, die beschuldigend van discriminatie van jonge Marokkanen, 'schaduwt'.

De politie slaagde er na enkele uren in de gemoederen te bedaren. De chef van de politie was samen met de wethouder veiligheid naar Borgerhout gekomen. De jonge betogers trokken zich terug in een wijkmoskee, waar een imam ze zou toespreken.