SOEST - Een Nederlandse missionaris is vrijdag korte tijd ontvoerd geweest in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince. Dit hebben de Salesianen van Don Bosco, een in Soest gevestigde congregatie van priesters en broeders, woensdag gemeld.

Wim Boksebeld werd beroofd, enkele uren vastgehouden en mishandeld. Door bemiddeling van een Amerikaanse priester kwam hij vrij. De 65-jarige Boksebeld werd met chauffeur en diens vrouw overvallen door een zestal gewapende mannen.

"In een mum van tijd hadden ze mijn portemonnee te pakken en twee tassen die naast mij op de achterbank lagen", liet de missionaris twee dagen later bekenden weten. Tijdens de ontvoering zou de missionaris rake klappen hebben gekregen.

Vrijgelaten

Uiteindelijk bleef de fysieke schade beperkt tot een paar blauwe plekken en het verlies van zijn portemonnee met kleingeld, aldus een woordvoerder van de congregatie. De chauffeur en zijn vrouw, die op een andere plek vast zaten, zijn ook na enige uren vrijgelaten.

Boksebeld is de derde salesiaan die werd gekidnapt. In het spoor van de Italiaanse priester Don Bosco (1815-1888) richten de salesianen zich op jeugd- en jongerenwerk. Op Haïti zijn zestig salesianen werkzaam.