AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft dinsdagavond voor de tweede keer deze week een actie gehouden om illegalen in de stad tegen te gaan. Ze viel dit keer vijf horecagelegenheden in de stad binnen. In totaal zijn 25 Bulgaren en Roemenen opgepakt. Dat maakte de politie bekend.

Maandag hield de politie al bijna negentig mensen aan, verspreid over 25 panden in de hele stad. Ongeveer 150 agenten deden toen mee. Dinsdagavond werden zeker vijftig agenten ingezet. De actie, die van 19.00 uur tot rond middernacht duurde, verliep rustig.

De illegalen zijn net als de arrestanten van maandag overgedragen aan de Vreemdelingendienst en naar het voormalig asielzoekerscentrum in het Westelijk Havengebied overgebracht. Ze gaan woensdag in twee gecharterde vliegtuigen terug naar hun thuisland, Roemenië stuurt een eigen toestel met begeleiding voor zijn landgenoten.

Zakkenrollersteam

Officieel is de politie al vanaf donderdag bezig met het opsporen van illegalen. Het zakkenrollersteam arresteerde toen vijf mensen. Uit angst dat de illegalen snel terugkeren naar Nederland, moeten ze hun paspoort in het land van herkomst inleveren voor bepaalde tijd.

De duur van die periode is afhankelijk van eventuele criminele vergrijpen die ze in Nederland hebben begaan. Afgelopen maand zijn hiervoor afspraken gemaakt met de autoriteiten in Bulgarije en Roemenië.

Terug naar Nederland

In september vond in Amsterdam een vergelijkbare actie plaats, waarbij 210 mensen werden aangehouden. Uit die groep is nu een persoon opnieuw aangetroffen. Volgens een politiewoordvoerder is het daardoor duidelijk dat veel illegalen niet, zoals steeds wordt gezegd, onmiddellijk teruggaan naar Nederland.

De acties zijn volgens de politie nodig, omdat deze illegalen overlast veroorzaken. Ze maken zich bijvoorbeeld schuldig aan misdaden als zakkenrollerij en oplichting. Ook voeren ze illegale wisseltrucs uit, waarbij ze echt geld voor nepgeld wisselen. Vooral toeristen zijn het slachtoffer van deze criminele praktijken.