OOSTERBEEK - Tot grote verbazing van de stichting Airborne Herdenkingen uit Oosterbeek hebben zes hoogbejaarde Britse oud-strijders besloten volgende week zaterdag weer een parachutesprong te gaan maken boven de Ginkelse Heide in Ede. Vorig jaar sprongen er tijdens de traditionele herdenkingsactiviteit geen veteranen meer, omdat het risico te groot werd geacht.

De zes parachutisten en de drie reservespringers zijn tussen de 81 en 87 jaar oud. Zij hebben het hele jaar getraind om mee te kunnen doen aan de paradropping boven het gebied, waar zij in september 1944 voorafgaand aan de Slag om Arnhem ook sprongen. De Oosterbeekse stichting benadrukt dat de parachutesprong de verantwoordelijkheid van de Britse veteranenorganisatie is. "Wij bieden alleen de mogelijkheid", aldus een woordvoerder.

Blinde veteraan

Bij de vijftigste herdenking van de Slag om Arnhem in 1994 werd de historische luchtlanding boven de Ginkelse Hei voor het eerst overgedaan. Bij die gelegenheid sprongen onder meer de blinde veteraan Ray Sherriff en de nu 87-jarige Tom Hicks. Deze twee oudstrijders zijn volgende week zaterdag ook weer van de partij. Zij hebben alle jaren, met uitzondering van vorig jaar, meegedaan.

De stichting Airborne Herdenkingen kreeg woensdagmorgen pas de bevestiging dat de hoogbejaarde oud-militairen hun voornemen gaan doorzetten. De mannen zijn van plan op een hoogte van tienduizend voet uit een antiek Dakotatoestel te springen. Vanwege hun hoge leeftijd maken alle veteranen een tandemsprong, gekoppeld aan een instructeur.

Luchtshow

In totaal maken op 16 september ongeveer 160 parachutisten een sprong. De jonge parachutisten horen bij het Britse 4th Volunteer Battalion en de 11e Luchtmobiele Brigade. Ook springen dertig zogenoemde Pathfinders in authentieke uniformen uit de jaren veertig. Na de paradropping geven de Parapanters een luchtshow.

Rondom Ede gelden uitgebreide verkeersmaatregelen tijdens de luchtlanding.