DEN HAAG - De gemeente Den Haag is deze maand begonnen met een proef om mishandelde ouderen op te vangen. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld in Den Haag krijgt jaarlijks tientallen meldingen van ouderenmishandeling. De slachtoffers worden vaak fysiek en/of geestelijk mishandeld door mensen van wie zij afhankelijk zijn.

"Dat kunnen partners, kinderen of kleinkinderen zijn, maar soms ook buren", vertelde een woordvoerster van de gemeente woensdag.

De opvang is bedoeld voor zestigplussers die nog zelfstandig wonen. "In een verpleeg- of bejaardentehuis is al maatschappelijk werk aanwezig dat zulke situaties aanpakt."

Geheime locatie

Voor de mishandelde slachtoffers die tijdelijk hun eigen huis willen ontvluchten en nergens terechtkunnen, zijn enkele kamers beschikbaar op een geheime locatie in de regio. De oudere wordt vervolgens intensief begeleid door stichting Wende. Ook de politie is betrokken bij het initiatief om de veiligheid van het slachtoffer te waarborgen.

Het opvangproject is een initiatief van de GGD Den Haag, stichting Wende en zorginstantie Meavita. Het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld zorgt voor de intake en plaatsing van de oudere.

Oorzaken en achtergronden

De proef loopt tot september 2008 en wordt dan geëvalueerd. Verantwoordelijk wethouder Bert van Alphen hoopt dat het project niet alleen bescherming aan de slachtoffer biedt, maar ook inzage geeft in de oorzaken en achtergronden van ouderenmishandeling.

Het Nederlandse Instituut voor Zorg en Welzijn deed eerder onderzoek naar de mishandeling van ouderen en concludeerde dat hulpverleners er te weinig oog voor hebben en ouderen er niet graag over praten.