BELFAST - In de nacht van zaterdag op zondag is het in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast tot rellen gekomen tussen protestantse en katholieke jongeren en de politie. Agenten moesten tussenbeiden komen om de ongeregeldheden de kop in te drukken, zo maakten de autoriteiten bekend.

Twee personen raakten bij het straatgevecht, waaraan circa honderd jongeren deelnamen, ernstig gewond, aldus de politie. Een werd in de borst geschoten, de ander liep verwondingen aan het hoofd op toen hij werd geraakt door een molotovcocktail. Ze verkeren niet in levensgevaar. De ambulance die hen naar het ziekenhuis moest brengen, was gedwongen een omweg te maken, omdat katholieke jongeren de straat blokkeerden.

Volgens de politie richtten de jongeren zich tegen de politie toen deze arriveerde. Agenten en voertuigen werden bekogeld met molotovcocktails, stenen en flessen. Verscheidene voertuigen zijn beschadigd en ramen van huizen sneuvelden. Na het ingrijpen van de politie keerde de rust snel terug.

De rellen komen een dag nadat radicale protestanten in de wijk Ardoyne hun acties tegen de ouders en leerlingen van een katholieke school opgaven. Zij besloten daartoe na tussenkomst van de protestantse premier David Trimble en de katholieke minister Mark Durkan.