AMSTERDAM - Vrouwen die onderduiken in blijf-van-mijn-lijfhuizen lopen gevaar omdat overheidsinstellingen en commerciële instanties het adres niet altijd geheimhouden, terwijl dit wel verplicht is. Dat stelt de Federatie Opvang woensdag in het Algemeen Dagblad. Van ieder blijf-van-mijn-lijfhuis zou geregeld het adres worden achterhaald, waardoor 'levensgevaarlijke' situaties ontstaan.

De code 'indicatie geheim' in het gemeentelijke persoonsregister wordt vaak genegeerd, zegt Johan Gortworst van de overkoepelende organisatie voor maatschappelijke opvang in de krant. Zorgverzekeraars of uitkeringsinstanties sturen volgens hem brieven naar het oude woonadres van de vrouw, met daarin haar nieuwe adres. "Gemeenten zetten de code wel netjes achter de naam van de vrouw. Maar dan moeten organisaties zich wel aan de spelregels houden."

Probleem

Gortworst spreekt van 'een serieus probleem'. De federatie heeft al een gesprek gevoerd met de instantie die de uitkeringsgegevens registreert. "Als een geheimhoudingscode achter iemands naam staat, moeten altijd alle alarmbellen gaan rinkelen."

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken, die verantwoordelijk is voor de persoonsgegevens, stelt in de krant dat er 'over het algemeen' zorgvuldig wordt omgegaan met de geheimhoudingscode. Woordvoerder van de vereniging Cees Meesters zegt dat het wel eens misgaat, 'maar dat is logisch als er per jaar zo'n honderd miljoen keer om persoonsgegevens wordt gevraagd'.

De federatie heeft volgende maand een gesprek met het ministerie van Volksgezondheid en Welzijn over de onveilige situatie.