MEXICO-STAD - De linkse politicus Andrés Manuel López Obrador is niet van plan om zijn conservatieve rivaal Felipe Calderon als president van Mexico te erkennen. López Obrador zei dinsdagavond (plaatselijke tijd) voor aanhangers in Mexico-Stad dat hem de zege in de stembusgang is ontstolen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder op de dag riep een speciale rechtbank voor verkiezingsaangelegenheden Calderón uit tot winnaar van de presidentsverkiezingen van 2 juli. Volgens de magistraten zijn de verkiezingen eerlijk genoeg verlopen en dus geldig. De rechters achtten wel bewezen dat zich onregelmatigheden hadden voorgedaan maar die waren niet ernstig genoeg om de stembusgang als ongeldig te bestempelen. "Er zijn geen perfecte verkiezingen", verklaarde magistrate Alfonsina Berta Navarro Hildago.

Felipe Calderon haalde volgens tellingen 233.831 stemmen meer dan zijn linkse rivaal Lopéz Obrador. Het verschil tussen de twee kandidaten is procentueel miniem. Calderon heeft een voorsprong van 0,56 procent op zijn tegenstander.

De hoop dat het vonnis een eind zou maken aan de al twee maanden durende politieke chaos lijkt door de houding van Obrador en zijn Revolutionaire Democratische Partij (PRD) de bodem ingeslagen. De linkse politicus zegt dat de verkiezingen van 2 juli gepaard gingen met grootschalige fraude en oneerlijke praktijken door zijn tegenstander. Overheidsgelden zouden illegaal zijn gebruikt om de campagne van de Partij van Nationale Actie Partij (PAN) te ondersteunen.

Eenheid

Calderon riep dinsdagavond op tot eenheid in het land. Hij zei dat hij met zijn politieke tegenstanders een dialoog wil aangaan om geschillen uit de wereld te helpen. Verder beloofde de conservatieve politicus dat hij prioriteit wil geven aan het bestrijden van de armoede in zijn land.

Nadat hij tot winnaar van de presidentsverkiezingen was uitgeroepen, ontving Calderón tal van felicitaties. De Amerikaanse regering bracht via haar ambassadeur in Mexico de gelukwensen over.

Verder waren er volgens de partij van Calderón felicitaties van onder anderen de Japanse premier Junichiro Koizumi en de Spaanse premier José Luis Rodríguez Zapatero.