TOKIO - De Japanse prinses Kiko, de vrouw van de tweede zoon van keizer Akihito, heeft woensdag het leven aan een zoon geschonken. Door de geboorte van de eerste zoon in ruim veertig jaar in de keizerlijke familie is de mannelijke opvolging gegarandeerd en een opvolgingscrisis voorlopig bezworen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Japanse televisiestations konden na maanden van speculaties eindelijk hun reguliere programma onderbreken voor speciale uitzendingen. Reizigers verdrongen zich voor extra edities van kranten en de ene na de andere politicus feliciteerde de koninklijke familie met de langverwachte geboorte van een jongen.

Keizersnee

De jongen kwam via een keizersnee ter wereld in het Aiiku-ziekenhuis in Tokio. Hij is voor de troonopvolging in Japan de derde in lijn na de 46-jarige kroonprins Naruhito en prins Akishino, de echtgenoot van de 39-jarige prinses Kiko. Alleen mannen mogen plaatsnemen op de Japanse keizerstroon.

Ziekenhuisdirecteur Masao Nakamura zei woensdagmorgen op een persconferentie dat prinses Kiko hem had laten weten dat ze zich goed voelde. "Ook met de baby gaat het goed", aldus Nakamura. "Hij is zeer gezond en heeft gehuild." De baby is 48,8 centimeter lang en weegt 2,6 kilo.

Zwaard

Zoals de rituelen van de Chrysantentroon voorschrijven, zal keizer Akihito zijn vierde kleinkind een ceremonieel zwaard geven. De jongen krijgt binnen een week een naam en komt vermoedelijk binnen tien dagen thuis.

Het is voor het eerst in 41 jaar dat er in de Japanse keizerlijke familie een jongen is geboren. Omdat Akihito tot nu toe alleen kleindochters kreeg, ontstond enkele jaren geleden voorzichtig de roep om een wetswijziging, die ook vrouwelijke opvolging mogelijk moest maken. De regering zou een wetsvoorstel doen, maar zette het onderwerp onmiddellijk in de ijskast toen bekend werd dat Kiko zwanger was.

Kroonprins Naruhito en zijn vrouw Masako, die onlangs nog in Nederland vakantie vierden, hebben alleen een dochter, de nu 4-jarige Aiko. Zijn jongere broer Akishino en Kiko hadden al twee dochters.

De geboorte van de jongen kan mogelijk de druk op kroonprinses Masako, wier ouders in Nederland wonen, verlichten. Zij ging de afgelopen jaren bijna onderdoor aan de druk om een jongen voort te brengen en had grote moeite om zich te voegen aan de starre hofregels.