AMSTERDAM - Gretta Duisenberg is in opspraak geraakt door uitspraken die ze zou hebben gedaan tegen een verslaggeefster van het tijdschrift Nieuwe Revu. Duisenberg zou tijdens een reis naar Beiroet hebben gezegd dat Israëli's altijd liegen. "Dat zie je aan die koppen. Schoften zijn het", staat in een reportage van het blad.

Duisenberg ontkende dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman dat ze de uitspraken heeft gedaan.

Over de ontvoering van twee Israëlische soldaten zou Duisenberg hebben beweerd: "Ik keur die ontvoeringen goed. Dit is hun (Hezbollah) enige manier om gevangenen vrij te krijgen. Wat me razend maakt is dat Nederland nu geen troepen wil sturen omdat ze bang zijn een jood te raken." Volgens Duisenberg heeft ze alleen gezegd dat Nederland bang was dat het "een Israëlische soldaat zou raken".

De verslaggeefster, door Duisenberg in Pauw en Witteman aangeduid als meisje, en een fotograaf reisden mee met een delegatie van het Palestijns Platform voor Mensenrechten en Solidariteit (PPMS). De citaten zijn "aperte onjuistheden, aldus Duisenberg. "Ze kreeg de reportage van tevoren ter inzage en wilde het niet gepubliceerd hebben."

Imagoschade

Hoofdredacteur Jan Paul de Wildt van Nieuwe Revu stelt dat Duisenberg en de rest van de delegatie twee keer de mogelijkheid hebben gekregen om het verhaal te controleren op feitelijke onjuistheden. Daar hebben ze niet op gereageerd. Ze dreigden indirect stappen te ondernemen als het verhaal wel geplaatst zou worden omdat het imagoschade zou opleveren. De Wildt noemt de verslaggeefster "een van onze beste onderzoeksverslaggevers". Het nummer van Nieuwe Revu komt woensdag uit.

Duisenberg is in het verleden vaker in opspraak gekomen wegens uitlatingen over joden. Vorig jaar zei ze in het televisieprogramma Het Zwarte Schaap dat de joden niet alleen de Palestijnse gebieden, maar ook de restaurants in Amsterdam Oud Zuid annexeren.

Holocaust

In 2003 stelde ze dat, met uitzondering van de Holocaust, de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden erger was dan de nazi-bezetting van Nederland. Voor de uitspraak bood ze later haar excuses aan. Eerder zei ze zes miljoen handtekeningen te willen ophalen voor de protestgroep Stop de bezetting, waarbij ze volgens sommigen refereerde aan het aantal joden dat de nazi's vermoorden in de Tweede Wereldoorlog.

Duisenberg, weduwe van de vorig jaar overleden oud-president van de Europese Centrale Bank Wim Duisenberg, zet zich al jaren in voor de Palestijnse zaak. In 2003 maakte ze een omstreden reis door Israël en de Palestijnse gebieden. Daarbij ontmoette ze de Palestijnse leider Yasser Arafat. Een jaar eerder kwam ze landelijk in het nieuws toen ze een Palestijnse vlag aan haar balkon in Amsterdam hing, om het Palestijnse volk te steunen.