KOPENHAGEN - De Deense politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag negen mannen aangehouden in Odense, de derde stad van het land, die van het voorbereiden van terroristische aanslagen worden verdacht. Twee personen werden in de loop van de dag op vrije voeten gesteld. De zeven overige verdachten worden vastgehouden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De chef van de 'veiligheids-inlichtingendienst' (PET ), Lars Findsen, zei dinsdag dat de groep verdachten al langere tijd in de gaten werd gehouden. Bij de rustig verlopen arrestaties zijn materialen aangetroffen die kunnen worden gebruikt voor de vervaardiging van springstoffen.

De Deense autoriteiten wensten niet in te gaan op vragen welke doelen de vermeende terroristen op het oog hadden. Het gaat volgens de minister van Justitie om Deense staatsburgers van buitenlandse komaf. Eén van de verdachten is een etnische Deen.

De autoriteiten maakten verder bekend dat de arrestanten tussen de 18 en 33 jaar oud zijn en vrijwel allemaal bewoners zijn van de wijk Vollsmose in Odense. Een imam uit de wijk toonde zich dinsdag niet verbaasd over het nieuws over mogelijke aanslagen in Denemarken.

"Ik ben bang dat er een terreuraanslag zal plaatsvinden in Denemarken omdat er Deense militairen zijn ingezet in Irak en ik ben bang voor hetgeen al-Qaeda zal doen als Denemarken zijn troepen niet terugtrekt", aldus imam Abu Bashar tegen het Deense persbureau Ritzau.

Een verband met de recente pogingen om aanslagen op treinen te plegen in Duitsland is er niet. Een van de in Duitsland aangehouden verdachten in die zaak, de 21-jarige Youssef al-Hadjib, stond bij zijn arrestatie op het station van het Noord-Duitse Kiel 19 augustus op het punt naar Odense te gaan.