ROME - De eerste gekloonde baby zal begin januari worden geboren. Dit heeft de omstreden Italiaanse vrouwenarts Severino Antinori dinsdag bevestigd.

Volgens Severino is het kind nu in de e week van de zwangerschap en weegt het ongeveer 2,5 kilogram. Hij weigerde te zeggen waar het kind wordt geboren. "Natuurlijk wordt het een jongen'', zei hij.

Geheim

Volgens de arts heeft onderzoek uitgewezen dat er "90 tot 95 procent kans is dat alles goed gaat''. Hij zei dat vijf weken na de geboorte van de eerste gekloonde baby er nog twee zullen worden geboren. Ook met deze zwangerschappen gaat het goed, zei Antinori.
Hij weigerde te zeggen waar de kinderen worden geboren, alleen dat het gaat om "verschillende landen in hetzelfde geografische gebied''.

Eerder dit jaar zei Antinori dat er menselijke kloonexperimenten aan de gang zijn in Rusland en China. De arts maakte in april bekend dat hij erin was geslaagd een zwangerschap tot stand te brengen met een gekloond embryo. Hij zei dat na afloop van een medische conferentie in de Verenigde Arabische Emiraten tegen de nieuwszender Gulf News. Antinori wilde toen ook al geen nadere bijzonderheden geven over zijn patiënte.

Kritiek

Als de claim van Antinori waar is, gaat het om de eerste zwangerschap met een gekloond menselijk embryo. Wereldwijd is veel kritiek op het klonen van menselijke embryo's, onder meer omdat er nog veel te weinig bekend is over de gevolgen en de kans op misvormingen, handicaps en voortijdige sterfte. De Verenigde Naties willen een verbod op het klonen van mensen.

Vorig jaar kondigde de Italiaan samen met de eveneens omstreden Amerikaanse vruchtbaarheidsdeskundige Panayiotis Zavos aan dat hij dit jaar zou gaan beginnen met het klonen van mensen. Het project van Antinori en Zavos behelst het overbrengen van DNA uit de kern van levende cellen naar een eicel. Het embryo dat zo ontstaat, wordt in de baarmoeder van een vrouw gebracht.