AMERSFOORT - Tijdens een botsing tussen een rangeerlocomotief en een reizigerstrein op station Amersfoort dinsdagochtend, zijn tien mensen gewond geraakt. Volgens een woordvoerster van de spoorwegpolitie hebben de twee machinisten verwondingen aan hun gezicht.


Foto: Peter Kuipers l Botsing gaat vertraging opleveren

De getroffen reizigers hebben onder meer last van rug- en nekletsel. Alle gewonden zijn naar het ziekenhuis vervoerd.

De reizigerstrein, met bestemming Alkmaar, was aan het vertrekken toen deze in botsing kwam met de locomotief. De treinen ontspoorden niet. De dubbeldekker staat half op het rangeerterrein en half langs het perron.

Ravage

De spoorwegpolitie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Omdat het ongeluk gebeurde terwijl beide treinen met lage snelheid reden, valt de ravage volgens de woordvoerster mee.

Spoorbeheerder ProRail meldde rond 16.00 uur dat het treinverkeer langzaam is hervat. De vertragingen zullen daardoor geleidelijk afnemen. "Er moeten alleen wat kleine herstelwerkzaamheden aan een wissel worden verricht, maar daar zullen de reizigers geen last van hebben", aldus een woordvoerder. Beide locomotieven zijn zwaar beschadigd.

Incidenten

In een reactie laat reizigersvereniging ROVER weten dat ze zich zorgen maakt "over de afnemende veiligheid van treinreizigers". Rover verwijst naar twee eerdere incidenten die dit jaar plaats vonden.

"Dit jaar zijn in Maastricht reizigers gewond geraakt bij een botsing van twee treinen langs het perron, in Amsterdam werd een treinbotsing ternauwernood voorkomen nadat een trein door rood was gereden".