NIEUW-LEKKERLAND - Een Azerbeidzjaans gezin met drie kinderen is na een vechtpartij gevlucht uit hun nieuwe woonplaats Nieuw-Lekkerland. Het gezin dook vorige week onder bij vrienden elders in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van de gemeente dinsdag gezegd.

Het gezin vluchtte vier jaar geleden uit Azerbeidzjan. Het kreeg in oktober via bemiddeling van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) een huis toegewezen in Nieuw-Lekkerland.

Op 17 november ging de 14-jarige zoon met vrienden buiten een luchtje scheppen. Zij ontmoetten een ander groepje jongeren en vervolgens sloeg 'de vlam in de pan', aldus de woordvoerder. De Azerbeidzjaanse jongeren renden terug naar huis, gevolgd door de Nieuw-Lekkerlandse jongeren.

Escalatie

Bij het huis escaleerde de zaak verder; de jongeren gooiden ook met stenen en stokken. De politie hield bij het incident vijftien autochtone jongeren aan. Zij kwamen na verhoor vrij. De politie bekijkt nog wat er met hen gaat gebeuren.

Het gezin had maandag een gesprek met burgemeester Sierksma en de politie, maar voelde zich te bedreigd om langer in Nieuw-Lekkerland te blijven. Die plaats heeft 9400 inwoners, onder wie een handvol nieuwkomers.

Trauma

Het gezin voelt zich dermate getraumatiseerd door vroegere ervaringen dat het de vechtpartijen niet als incident kan zien. Zij zijn vrij om een andere woonplaats te kiezen, zegt de woordvoerder, maar het COA bemiddelt slechts eenmaal bij huisvesting.