DEN HAAG - Minister De Boer van Verkeer sluit ingrijpen bij de Nederlandse Spoorwegen niet uit zodra het publiek onder acties van het personeel te lijden krijgt. "Als het voorzieningenniveau onder de maat raakt dan moeten we rond de tafel", aldus De Boer dinsdag in de Tweede Kamer.

Als de NS niet voor 16 december met een nieuw loonbod komt wil het personeel publieksvriendelijke acties op het spoor houden. Het personeel heeft aangekondigd het werk neer te leggen als de bonden met klantvriendelijke acties geen succes boeken. Tweede-Kamerlid Gerkens (SP) wilde van minister De Boer weten wat hij hier aan gaat doen.

De Boer zei "rust en herstel" te willen bereiken op het spoor, maar hij wil zich niet bemoeien met de interne bedrijfsvoering zolang de dienstregeling wordt gevolgd. "De directie van de NS is primair verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering", aldus de minister.

Vakbonden: niet afkerig

De VVMC, een van de grootste vakbonden voor het rijdend personeel, staat niet afkerig tegenover een eventueel gesprek tussen De Boer en de NS. "Alles wat tot een oplossing van het conflict kan leiden, is welkom", zei voorzitter D. Cijs. Volgens hem staan de bonden niet te trappelen om het werk neer te leggen. "Dat doen we alleen als het niet anders kan."