DEN HAAG - De mavo moet weer worden ingevoerd. D66 stelt dat volgens ingewijden voor in zijn conceptverkiezingsprogramma, dat dinsdag verschijnt. De mavo (middelbaar algemeen voortgezet onderwijs) is enkele jaren geleden opgegaan in het vmbo, maar volgens D66 moet die terugkeren als zelfstandige keuzeoptie.

Onderwijs is een speerpunt in het verkiezingsprogramma van D66. De democraten trekken hiervoor enkele miljarden extra uit. Het geld is onder meer bestemd voor een salarisverhoging voor leraren van 10 procent, gedifferentieerd naar regio's waar een tekort aan leerkrachten bestaat.

Kinderopvang

D66 pleit in het verkiezingsprogramma ook voor gratis kinderopvang voor iedereen die werkt of scholing volgt om weer aan het werk te komen. Ook PvdA, VVD en GroenLinks hebben zich in hun verkiezingsprogramma's uitgesproken voor vormen van gratis kinderopvang.

D66 wil verder de identificatieplicht afschaffen, omdat die niet effectief is. Verder wil de partij af van de prestatiecontracten bij de politie. De agenten moeten niet verworden tot "bonnenjagers", vinden de democraten.

Hypotheek

D66 komt in het programma niet met voorstellen om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Wel wil de partij dat een brede staatscommissie de komende jaren de renteaftrek tegen het licht houdt.

Het conceptverkiezingsprogramma wordt dinsdag gepresenteerd in de achtertuin van lijsttrekker Alexander Pechtold in Wageningen.

Knipoog

Volgens een ingewijde gebeurt dat met een knipoog naar een CDA-minister, die anoniem had gesneerd dat Pechtold na zijn aftreden als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing maar vanuit zijn achtertuin campagne moest gaan voeren. D66 trad in juni uit het kabinet.

De partij heeft op dit moment zes zetels in de Tweede Kamer, maar dreigt fors te verliezen. In de opiniepeilingen komen ze niet verder dan een of twee zetels. Ruim acht jaar geleden had D66 nog 24 zetels.

Zalm

CDA en PvdA bedrijven geen eerlijke politiek, vindt VVD-minister Gerrit Zalm (Financiën). Volgens hem leggen de twee partijen in hun pas gepresenteerde verkiezingsprogramma's alleen de nadruk op de voor burgers leuke plannen, maar laten ze nauwelijks zien hoe ze dat denken te betalen.

De bezuinigingen die CDA en PvdA wel inboeken, zijn volgens Zalm bovendien vaak onrealistisch. Tijdens een VVD-bijeenkomst in Den Haag veegde de minister van Financiën maandagavond de vloer aan met de financiële onderbouwing van de plannen van CDA en PvdA. "Ze zijn wel heel snel en kort over de bezuinigingen."