NEW YORK - Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft zich opgeworpen als bemiddelaar voor de vrijlating van twee door Hezbollah ontvoerde Israëlische militairen. De VN-topman maakte maandag bekend dat Libanon en Israël zijn aanbod hebben aanvaard.

Hij zal een "geheime" onderhandelaar benoemen voor de contacten tussen Hezbollah en Israël.

Consolideren

"De beide partijen accepteren de inspanningen van de secretaris-generaal om dit probleem te helpen oplossen", zei Annan op een persconferentie. "Ik zal een persoon benoemen die in het geheim met beide partijen gaat werken. Ik zal zijn naam vandaag of morgen niet bekendmaken", voegde hij eraan toe. Annan reist elf dagen door het Midden-Oosten in een poging de wapenstilstand tussen Israël en te consolideren.

Strijders van Hezbollah ontvoerden op 12 juli twee Israëlische militairen, de reservisten Ehud Goldwasser en Eldad Regev. Hezbollah eiste de vrijlating van in Israël gedetineerde Libanezen.

Oorlog

Israël begon direct een militaire campagne die aan meer dan 1100 Libanezen het leven kostte en grote schade toebracht aan de Libanese infrastructuur. Hezbollah vuurde vele honderden raketten af op het noorden van de joodse staat. De 34 dagen durende oorlog kostte 160 Israëli's het leven.

Onderhandelingen

Een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat het officiële standpunt van Israël niet veranderd is.

Israël onderhandelt niet met Hezbollah over de vrijlating van gevangenen, aldus woordvoerder Mark Regev. Twee jaar geleden kwam door Duitse bemiddeling nog een gevangenenruil tussen Israël en Hezbollah tot stand. Andere Israëlische functionarissen zeiden dat Israël de VN-chef heeft gevraagd mee te helpen bij het vrij krijgen van de ontvoerde militairen, maar niet om te bemiddelen.