AMSTERDAM - Het aantal mensen dat met het HIV-virus is besmet, is het afgelopen jaar fors gestegen. Over de hele wereld zijn momenteel 42 miljoen mensen geïnfecteerd. Dat is twee miljoen meer dan in november 2001. Dit jaar stierven ruim 3 miljoen mensen aan aids en liepen 5 miljoen een HIV-infectie op.

Dat heeft de VN-organisatie voor aidsbestrijding Unaids dinsdag bekendgemaakt. Van de geïnfecteerden leeft 95 procent in de ontwikkelingslanden. Voor het eerst in de geschiedenis van de epidemie is de helft van de geïnfecteerden vrouw. Elke dag worden .000 mensen geïnfecteerd. In twee jaar is het aantal geïnfecteerden met 6 miljoen toegenomen.

Bijna driekwart van de geïnfecteerden woont in Afrika ten zuiden van de Sahara. Dat aantal is opgelopen tot 29,4 miljoen. Maar in grote delen van de wereld begint de epidemie pas. In Azië en Oost-Europa blijkt aids zich momenteel het snelst uit te breiden. In Oezbekistan zijn de afgelopen zes maanden meer nieuwe HIV-infecties geregistreerd dan in de afgelopen tien jaar.

Vrouwen

Uit de cijfers blijkt dat vrouwen in ontwikkelingslanden extra hard worden getroffen. Ze zijn om fysieke en economische redenen extra kwetsbaar. Ze stappen minder snel af op een arts voor medicijnen en lopen het risico HIV tijdens de zwangerschap aan hun kinderen over te dragen.

Vooral in zuidelijk Afrika heeft de ziekte ernstige gevolgen voor de voedselvoorziening. Miljoenen landarbeiders zijn aan aids overleden en miljoenen zijn te ziek om te werken. Een droogteperiode is vaak fataal: de productie neemt af en daarmee het gezinsinkomen om eten te kopen.

Unaids meldt dat campagnes in Uganda en Zambia de epidemie met enig succes hebben bestreden. Ook investeringen in preventie onder jongeren in landen als Cambodja, Thailand, Ethiopië werpen de eerste vruchten af.

Projecten in arme landen om de ziekte bestrijden zijn meestal te kleinschalig, meent de organisatie Stop Aids Now!, die voorstander is van een internationaal actieplan dat behandeling overal mogelijk moet maken. Momenteel krijgen slechts enkele tienduizenden mensen de noodzakelijke behandeling.

Volgens directeur P. van Rooijen van Stop Aids Now! is lang gedacht dat aidsbehandeling in de ontwikkelingslanden niet mogelijk was. "Maar de mogelijkheden zijn beter dan ooit. We kunnen de ziekte medisch en technische en halt toeroepen", aldus Van Rooijen. "De kennis en de medicijnen zijn er. We kunnen behandelen, dus moeten we behandelen."