AMMAN - Een Nederlandse toerist is maandag gewond geraakt toen een gewapende man in de Jordaanse hoofdstad Amman het vuur opende op westerse toeristen. Daardoor is een Britse toerist om het leven gekomen en zijn nog vijf anderen gewond geraakt. Dat meldde een Jordaanse regeringswoordvoerder. De dader, een Jordaniër, is aangehouden.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigde dat een Nederlander tot de gewonden behoort. De gewonde man is overgebracht naar een ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel, liet de woordvoerder weten. Verdere gegevens over het slachtoffer wil het ministerie wegens privacyoverwegingen niet geven.

Het incident deed zich voor bij het Romeinse amfitheater in de Jordaanse hoofdstad. De schutter riep Allah aan toen hij circa veertien schoten loste op een Jordaanse gids, vier Britten, een Nieuw-Zeelander en de Nederlandse man. Zij raakten volgens minister van Binnenlandse Zaken Eid Fayez licht gewond. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niet bevestigen dat het om een Nederlander gaat.

Veiligheid

Het ging volgens de Jordaanse bewindsman om een terreuraanslag "in elke zin van het woord". Hij zei te hopen dat het om een "geïsoleerd incident" gaat dat geen effect heeft op de veiligheid en het toerisme van het Arabische land.

De aanslag is de eerste sinds 9 november, toen zelfmoorddaders bloedige aanslagen pleegden in drie hotels in Amman. Daardoor vielen zestig doden. De aanvallen werden opgeëist door de terreurorganisatie al-Qaeda in Irak, die tot juni werd geleid door de Jordaniër Abu Mussab al-Zarqawi. De terrorist kwam in juni om door een Amerikaanse luchtaanval.

Zarqawi

In 2002 schoten militanten een Amerikaanse diplomaat dood in de voortuin van zijn huis in Amman. Een rechtbank veroordeelde uiteindelijk acht mannen tot de dood, onder wie Zarqawi.

Jordanië is een Amerikaanse bondgenoot en een van de stabielste landen in het Midden-Oosten. Dat het koninkrijk een doelwit is voor moslimextremisten, werd ook in augustus 2005 nog eens duidelijk.

Militanten vuurden toen drie Katjoesja-raketten af op Amerikaanse marineschepen in de zuidelijke haven Aqaba. De raketten misten doel, maar doodden een Jordaanse militair.