RIJSWIJK - Op de Fransen na duiken Nederlanders wereldwijd het vaakst het bed in met hun partner. Nederlanders hebben gemiddeld 158 maal per jaar seks, Fransen 167 keer. Dat blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde enquête van condoomfabrikant Durex. Het onderzoek is dinsdag gepresenteerd.

De Durex Global Sex Survey, waaraan dit jaar bijna 50.000 mensen uit 22 landen deelnamen, gaf vorig jaar nog aan dat Amerikanen de meeste seks hadden.

Van de Nederlanders beschouwt een kleine 80 procent aids als een serieus probleem. Niet de overheid maar elk individu heeft zijn eigen verantwoordelijkheid om de verspreiding te voorkomen, vindt procent. In Zuid-Afrika, een van de landen met het hoogst aantal seropositieven, beschouwt 99 procent aids als serieus probleem. Toch geeft daar bijna een op de drie mensen toe in de afgelopen twaalf maanden onveilige seks te hebben gehad.

Fantasieën

De respondenten hebben ook hun fantasieën blootgelegd via de internet-enquête. Zo droomt 63 procent van de Nederlandse mannen van seks met een beroemdheid en fantaseert 46 procent van de vrouwen over seks met een andere vrouw. Seks met de baas is hier niet populair. Maar 4 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen droomt ervan.

In enkele Aziatische landen gaat het er wat terughoudender aan toe. Zo doen Singaporezen het 'maar' 110 keer per jaar en heeft slechts 20 procent van de Thais ooit een one-night-stand gehad (tegen 43 procent van de Nederlanders).

Explosieve stijging

Vorig jaar bedreven Nederlanders gemiddeld maar 94 keer per jaar de liefde. De explosieve stijging van de vleselijke lusten heeft volgens Durex twee redenen.

Jeroen van Egmond, Marketing Manager Durex: "Wetenschappelijk kunnen we het niet verklaren, maar feit is dat er dit jaar veel meer jongeren hebben meegedaan. En die hebben vaker seks. Bovendien ging alles in tegenstelling tot vorig jaar via internet. Als ondervraagden geen interviewer voor zich hebben, schamen ze zich ook minder voor sommige antwoorden."