DEN HAAG - Studenten moeten in hun eerstejaar een brede opleiding kunnen doen, waarna zij geselecteerd worden voor een meer gespecialiseerde studie. Zo moeten studenten terechtkomen bij een studie die beter bij hen past. Het is een van de maatregelen waarmee de vereniging van universiteiten VSNU het aantal studenten dat uitvalt wil verminderen.

De VSNU presenteerde de plannen maandag ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar. Verder wil de vereniging dat meer universiteiten na het eerste jaar studenten met een bindend studieadvies naar een andere opleiding sturen als ze in hun propedeuse slecht hebben gepresteerd. Er zijn al universiteiten die dit doen. Met de maatregelen willen de universiteiten het aantal studenten dat sjeest terugbrengen van 35 naar 20 procent.

Om de kenniseconomie op te krikken, kiezen universiteiten ervoor om meer studenten de eindstreep te laten halen, in plaats van het aantrekken van nog meer studenten. Volgens de VSNU hebben de universiteiten nu al te weinig geld om het groeiende aantal studenten optimaal college te kunnen geven. Per 22 studenten is er één docent. Om dit terug te brengen naar vijftien studenten per docent, vragen de universiteiten meer geld van de overheid.

Verder willen ze ook meer geld voor onderzoek en zou er een 'innovatievisum' moeten komen om talentvolle buitenlandse onderzoekers gemakkelijker ons land binnen te krijgen.