AMSTERDAM - De Nijmeegse korpsbeheerder Guusje ter Horst heeft de laatste vijf jaar vier agenten disciplinair gestraft omdat zij met alcohol op achter het stuur zaten. Dat meldt de Volkskrant maandag. Eind juli werd Ter Horst bij een controle zelf betrapt op alcoholgebruik.

De vier agenten kregen straffen variërend van waarschuwingen tot voorwaardelijk ontslag. Een politiewoordvoerder benadrukt in de krant dat het bij hen andere situaties betreft dan in het geval van Ter Horst.

Boete

De Nijmeegse burgemeester had een alcoholpromillage van 0,6 en zat daarmee op de grens. Zij betaalde daarvoor een boete. Een promillage van 0,5 is nog toegestaan. "Maar toch is het stom van haar", zei voorzitter Hans van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) eerder in een reactie. "Daarom moet ze dit vooral niet meer doen." De NPB-voorman vindt dat ook politieagenten die een promillage van 0,6 blazen niet moeten worden ontslagen. "Mocht dat wel gebeuren, dan vraag ik mevrouw Ter Horst hoe het met haar geweten zit."

Ter Horst zou na de overtreding de Gelderse commissaris van de Koningin Clemens Cornielje, het college van burgemeester en wethouders en alle fractievoorzitters in de Nijmeegse gemeenteraad hebben geïnformeerd. De fractievoorzitters zouden de kwestie als een privé-aangelegenheid hebben bestempeld. Omroep Gelderland bracht de overtreding vorige maand alsnog naar buiten. Daarop werden alle raadsleden ingelicht.

Ter Horst (1952) is sinds april 2001 burgemeester van Nijmegen. In mei maakte de voormalige Amsterdamse wethouder bekend dat ze per 1 januari opstapt als eerste burger van Nijmegen.