EINDHOVEN - Het stoffelijk overschot van de Nederlandse F-16 piloot die deze week omkwam in Afghanistan, is zondagavond aangekomen in Eindhoven. Het vliegtuig dat de militair vervoerde, werd vanaf de Nederlandse grens begeleid door twee F-16's, met daarin collega's van de piloot. Rond middernacht landde het toestel op de militaire vliegbasis Eindhoven, liet een woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht weten.

Na aankomst droegen acht militairen van de luchtmacht de kist met het stoffelijk overschot door een erehaag van 52 soldaten. Een collega liep voor de kist uit met de militaire onderscheidingen en het vliegbrevet van de 29-jarige Michael Donkervoort. Dat gebeurde in aanwezigheid van de familie. De begrafenis vindt plaats in de tweede helft van deze week, aldus de zegsman.

De F-16 stortte donderdag in de provincie Ghazni neer. Het ministerie van Defensie gaat uit van een ongeluk. Donkervoort is de derde Nederlander die bij de militaire missie in Afghanistan is omgekomen. Eerder stierven twee militairen toen de particuliere helikopter waarin ze werden vervoerd, neerstortte in de Oost-Afghaanse provincie Paktia.