JERUZALEM - De hoogste Israëlische overheidscontroleur wil dat er een strafrechtelijk onderzoek komt naar premier Ehud Olmert omdat hij oneigelijke vriendjespolitiek zou hebben bedreven bij benoemingen. Dat meldden de websites van de kranten Yedioth Ahronoth een Maariv zondag.

Controleur Mischa Lindenstrauss zou de Israelische procureur-generaal Menachem Mazuz hebben aanbevolen het onderzoek in te stellen. Als minister van Industrie en Handel zou Olmert in 2004 zijn macht hebben misbruikt door vier vrienden binnen de Likud-partij, waar hij toen lid van was, te benoemen op topposities binnen de organisatie voor het Israëlische midden- en kleinbedrijf.

Onoorbaar

Lindenstrauss zou de benoemingsprocedure "onoorbaar" hebben genoemd in een brief aan Mazuz. De staatscontroleur doet momenteel ook onderzoek naar een onroerendgoedtransactie die Olmert in 2004 deed.

De positie van Olmert staat momenteel sterk onder druk in eigen land door de oorlog in Libanon die in juli en augustus werd gevoerd. Veel Israëli's beschouwen de oorlog als een mislukking. De roep om Olmerts aftreden wordt steeds luider.