DEN HAAG - Een prachtige tekst met mooie ambities, maar Sinterklaas is vroeg dit jaar. Zo kwalificeert CDA-fractieleider Maxime Verhagen het zondag verschenen verkiezingsprogramma van de PvdA. Volgens Verhagen belooft PvdA-leider Wouter Bos "gouden bergen, maar de rekeningen waarvoor je krom moet liggen worden er niet bij verteld."

Zo kan volgens Verhagen "een kind uitrekenen" dat het niet zo kan zijn dat mensen minder gaan betalen aan de zorg, terwijl er in de komende regeringsperiode wel extra geld naar de gezondheidszorg zou moeten.

Droom van Bos

Ook hekelt het CDA het aanpakken van de aftrek van hypotheekrente en de AOW. De middengroepen, van poltieagent en leraar tot bakker, betalen de rekening voor de "droom van Bos".

Het CDA vindt dat de PvdA de noodzakelijke verbeteringen van het kabinet Balkenende in de waagschaal stelt: "Nederland heeft nu de laagste werkloosheid van Europa en is koploper wat betreft de economische groei."

Volgens Verhagen werd dat mogelijk doordat het kabinet Balkenende "lastige hervormingen niet uit de weg is gegaan." Hij verwijt Bos dat die "blijkbaar iedereen te vriend wil houden zonder naar de kosten te kijken. De PvdA rekent zich rijk. Ik had meer durf verwacht van Wouter Bos."

Somber

VVD-leider Mark Rutte noemt het verkiezingsprogramma van de PvdA "somber". Economisch gaat het nu duidelijk beter in ons land en er wordt minder betaald aan sociale uitkeringen. "Mensen moeten dat gaan merken in de portemonnee", aldus Rutte.

Hij vindt dat middengroepen, waaronder leraren, politieagenten en verplegers, er bekaaid van afkomen, omdat de PvdA niet zoals de VVD kiest voor algemene belastingverlaging.

Rutte noemt het onbegrijpelijk dat de PvdA de Melkertbanen opnieuw wil invoeren. Volgens hem is allang bewezen dat dit "experiment" mislukt is.