RIDDERKERK - Rechercheurs van het speciale XTC-team van de politie Rotterdam-Rijnmond hebben maandagavond een XTC-laboratorium ontmanteld, 300.000 xtc-pillen gevonden en twintig kilo grondstoffen die goed waren voor nog eens 250.000 pillen.

Er zijn vijf mensen aangehouden. De pillen waren bestemd voor zowel de binnenlandse als buitenlandse markt, aldus een wooordvoerder van de politie dinsdag.

De politie kwam de pillendraaiers op het spoor na de vondst van een XTC-laboratorium in Stad aan 't Haringvliet in juli. In dat laboratorium in een loods werden grondstoffen voor twee miljoen pillen gevonden, alsmede vuurwapens. Pillen en verdachten trof de politie toen niet aan.

Nader onderzoek wees uit dat een aantal verdachten in Ridderkerk en Ammerstol opnieuw was begonnen. In een woning in Ridderkerk werd het nieuwe laboratorium ontdekt. Vervolgens werd in een woning in Ammerstol een pillenproductiebedrijf ontmanteld. Daar werden de pillen, grondstoffen en een tabletteermachine in beslag genomen.

In een woning in Bergambacht vond de politie nog eens duizend pillen, twee vuurwapens en driehonderd stuks munitie. In totaal zijn bij de huiszoekingen vijf verdachten aangehouden: een vrouw en vier mannen, in leeftijd variërend van 36 tot 68 jaar. Zij zijn allemaal vastgezet.