ROTTERDAM - De Wereldhavendagen in Rotterdam zijn dit weekeinde bezocht door ongeveer 350.000 bezoekers. Vorig jaar waren er circa 400.000 belangstellenden. De organisatoren zeggen dat er dit jaar minder bezoekers zijn gekomen door het wat slechtere weer op zondag.


Foto: Robin Hogervorst | Iets minder bezoekers door slechter weer

Op de kades en het water gaven bedrijven en instanties vanaf vrijdag demonstraties. Een van de publiekstrekkers was vanouds de marine. Zaterdag demonstreerde een bijzondere eenheid hoe zij afdalend vanuit een helikopter een schip verlosten van een stel terroristen. De reddingsbrigade, het loodswezen en het Havenbedrijf voeren met stoere vaartuigen voorbij.

Een flink aantal bedrijven stelden hun deuren open voor het publiek. Daarmee hoopten zij nieuw personeel te kunnen lokken. Op verschillende plekken langs de Maas stonden koren die zeemansliederen zongen.

Jubilea


Foto: Kevin Vervoort | Demonstraties op het water

Dit jaar stond het evenement in het teken van jubilea en openingen. De Erasmusbrug vierde zijn tiende verjaardag - veertig jaar geleden kwam de eerste container aan in de haven. Een nieuwe politieboot werd te water gelaten en de Happy Shrimp Farm ging officieel open.

Naar de eerste tropische garnalenkwekerij in Europa, dat ook nog eens met restwarmte zal worden verwarmd, ging een speciale excursie. Net als deze waren de meeste uitstapjes al snel volgeboekt. In totaal gingen 25.000 mensen naar een plek in de haven die doorgaans op alle andere dagen van het jaar niet voor hen toegankelijk is.

Stoomtrein

Zo ook de zogenoemde Trans Harbour Express. Per stoomtrein, bus en boot gingen twee keer per dag groepen bezoekers op expeditie naar het uiterste puntje van de Maasvlakte. Onder hen waren kinderen, buurtbewoners en oude zeelui.

Keppel Verolme

Sommigen ex-schippers kennen het gebied door en door, maar een tochtje over het water langs de scheepswerf van Keppel Verolme, het oude terrein van de Rotterdamsche Droogdok Maatschappij op Heijplaat of de opslagtanks van Vopak lieten ze niet aan zich voorbij gaan.

Enthousiast vertelden ze belangstellenden wat er, al varend langs de kades, te zien is. De speciale gids, een oude havenwerker, waren ze dikwijls voor. Deze liet zich niet uit het veld slaan en vertelde van het verse fruit bij Seabrex, de pijpleidingen van Shell of de uitlaatgassen bij afvalverwerker AVR.

Linieschip

Na zo'n excursie van een aantal uren konden veel mensen geen genoeg krijgen van de haven, want onderweg was hen Scheepswerf De Delft opgevallen. Daarmee kwamen zij op het idee om een kijkje te nemen in de werkplaats waar een 18e-eeuwse linieschip wordt herbouwd. En als ze toch bezig zijn, wilden ze ook het bedieningshuis van de Erasmusbrug meepikken. Nieuwe plannen voor volgend jaar werden al weer gesmeed.

De Wereldhavendagen zijn de afsluiter van het Rotterdamse zomerfestivalseizoen. Grenzen verleggen in de wereldhaven was dit keer het thema van het laatste Rotterdamse zomerse evenement.