BAGDAD - Een man die momenteel geldt als nummer twee van de terroristische strijdgroep van de in juni gedode Abu Musab al-Zarqawi, Hamed Juma Faris al-Suaidi, is in Irak gearresteerd. De nationale veiligheidsadviseur van Irak, Mowaffaq al-Rubaie, zei zondag op een persconferentie dat al-Suaidi "een paar dagen geleden" is opgepakt.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Hij zei niet welke nationaliteit de verdachte heeft. Hij zou de tweede man zijn van het terreurnetwerk al-Qaeda in Irak, na Abu Ayyub al-Masri die de groep leidt sinds de Amerikanen al-Zarqawi doodden.

Al-Suaidi zou achter de bomaanslag in februari op een sjiitisch heiligdom in Samarra zitten. De aanslag ontketende veel geweld tussen sjiieten en soennieten.

Verklaring

Al-Qaeda in Irak heeft volgens een donderdag verspreide verklaring de soennieten in Irak opgeroepen te vechten tegen de sjiitische meerderheid in het land. Een extremistische groep soennieten, de Soldaten van de Metgezellen van de Profeet, heeft zondag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een reeks bomaanslagen op huizen of woningen van sjiieten in Bagdad.

Daarbij vielen meer dan vijftig doden en 250 gewonden. De groepering claimde vorige maand een zelfmoordaanslag op een sjiitisch heiligdom in Najaf waarbij 35 doden en 120 gewonden vielen.