DUIVEN - In de nacht van zaterdag op zondag heeft zich opnieuw een incident voorgedaan waarbij personeel van een ambulancedienst is bedreigd. In Duiven bij Arnhem hield de politie zondag een 40-jarige man aan die twee ambulancemedewerkers in zijn huis zou hebben vastgehouden en bedreigd.

De ambulance rukte uit, omdat de vrouw van de Duivenaar onwel was geworden. Toen het personeel besloot dat de vrouw niet mee hoefde naar het ziekenhuis, werden de man en enkele buurtbewoners boos. De Duivenaar belemmerde de verplegers om naar buiten te gaan.

Pas toen de politie kwam, konden de ambulancemedewerkers weer vertrekken. Zij deden aangifte van bedreiging en vrijheidsberoving.

Noodklok

Op 9 augustus luidde CNV BedrijvenBond de noodklok over de agressie waarmee ambulancepersoneel vaak wordt geconfronteerd. Het weekeinde daarvoor werd in Amsterdam een ambulancemedewerker mishandeld, terwijl hij zijn werk deed. Dit werd het zoveelste incident in een lange reeks.

Ook in Amsterdam had de medewerker besloten dat hij een onwel geworden vrouw het beste ter plekke kon behandelen. Volgens voorzitter Jaap Jongejan van de BedrijvenBond komt de agressie vaak voort uit verkeerde verwachtingen en voorstellingen van het werk van de ambulancemedewerkers.

Jongejan pleit daarom voor een voorlichtingscampagne. De campagne moet mensen duidelijk maken dat ambulancehulpverleners een patiënt bijvoorbeeld eerst moeten stabiliseren, voordat hij of zij wordt vervoerd. Ongeruste getuigen begrijpen in veel gevallen niet waarom de patiënt niet ogenblikkelijk naar een ziekenhuis wordt gebracht.