AMSTERDAM - Veel Nederlandse soldaten in de Afghaanse provincie Uruzgan hebben het geloof in de humanitaire missie verloren. Dit schrijft De Telegraaf zondag op basis van gesprekken met achtergebleven familieleden.

De soldaten zouden in contact met familieleden de aanval van zaterdagmiddag hebben omschreven als gigantisch. Een Nederlandse soldaat raakt gewond nadat zijn patrouille op een hinderlaag stuitte. Daarop brak een hevig vuurgevecht uit. "Ik krijg te horen dat er niets is om op te bouwen", citeert de krant een verontruste moeder. "Het is daar gewoon oorlog."

Ook zou er in Uruzgan een gebrek zijn aan munitie, materieel en reserveonderdelen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie ontkent deze berichten tegen De Telegraaf. Wel zou een deel van de Nederlandse militairen momenteel in tenten slapen in plaats van in gepantserde containers. "Het kamp is nog in aanbouw", meldt Defensie.

Granaatwerpers

Bij de hinderlaag van zaterdagmiddag werden Nederlandse militairen beschoten met granaatwerpers. Een van de explosieven raakte het voorste voertuig in de colonne, waarbij de bestuurder gewond raakte.

De man is de eerste Nederlander in Afghanistan die door een gevechtscontact gewond raakte. Hij is niet in levensgevaar. De familie van de gewonde militair is inmiddels ingelicht, meldt een woordvoerder van Defensie.

Bij gevechten in Afghanistan zijn zondag drie Canadese militairen om het leven gekomen. Dit is van officiële Afghaanse bronnen vernomen.