MEXICO-STAD - De orkaan John die vrijdag het schiereiland Baja California aan de westkust van Mexico bereikte, is zaterdagavond boven land afgezwakt tot een tropische storm. Dat meldde het Amerikaanse National Hurricane Centre.

John, die momenteel nog windsnelheden tot 96 kilometer per uur bereikt, trekt in een noordwestelijke baan over het smalle schiereiland richting zee. De stad La Paz met 200.000 inwoners werd op 60 kilometer genaderd toen John nog een orkaan was in de eerste categorie op een schaal van vijf, met windsnelheden tot 130 kilometer per uur.

In de stad werd urenlang de stroom uitgeschakeld uit vrees voor elektrocuties nadat verscheidene elektriciteitspalen door de harde wind waren gesneuveld. De straten in La Paz stonden blank door de zware regenval.

Twee levens

Het hoofd van de coördinatie van de reddingsdiensten in Baja California ontkende zaterdag dat John twee levens heeft geëist, zoals een woordvoerder van het bestuur van de stad Cabo San Lucas meedeelde. De doden zouden zijn gevallen in het dorp El Coro.

Elders werden twee mannen meegesleurd door een rivier die als gevolg van de zware regenval sterk was gezwollen. Een van hen werd enige tijd vermist, maar kon worden gered.

Toen John de kust van Baja California vrijdag bereikte, werden nog windsnelheden tot 175 kilometer per uur bereikt, de tweede categorie op de schaal van Saffir Simpson. Golven werden metershoog opgezweept.

Schuilkelders

De 10.000 toeristen die in de badplaatsen vertoefden, zochten hun heil elders, meestal in de schuilkelders van hun hotels. In het chique toeristenoord in Los Cabos bleek de schade achteraf mee te vallen doordat het centrum van de orkaan boven land afboog naar het oosten. Nadat de orkaan hier was uitgeraasd, konden de meeste vakantiegangers terugkeren naar hun hotelkamers die ze uit voorzorg hadden moeten ontruimen.